Condimente și mirodenii

Condimentele și mirodeniile sunt o parte importantă a istoriei și nutriției umane și au jucat un rol important în dezvoltarea culturilor din întreaga lume.

Cererea mondială de condimente și mirodenii este în continuă ascensiune în ultimii ani, datorită creșterii consumului de alimente semipreparate, snacks-urilor și produselor de cofetărie. Piața extinsă a produselor alimentare prelucrate și gata pentru consum a avut, de asemenea, un impact pozitiv.

Unul dintre factorii cheie ai pieței globale de condimente este creșterea utilizării acestora ca și conservanți naturali pentru o varietate de produse din carne. În plus, creșterea semnificativă a cererii pentru alimente sănătoase și bogate în alimentație de la populația tânără, a lărgit baza de consum a acestui segment de produse alimentare.

Se așteaptă ca piața globală de condimente și mirodenii să ajungă la 16.134 milioane de dolari în 2020. Globalizarea, variațiile demografice și beneficiile medicinale ale mirodeniilor sunt câțiva dintre factorii care determină creșterea pieței.

(foto https://www.psmarketresearch.com/market-analysis/spices-and-seasonings-market)

Și în Europa cererea pentru condimente și mirodenii este în creștere. Acest lucru se datorează în principal tendințelor europenilor pentru o viața sănătoasă, pentru gusturi noi și interesante. Cumpărătorii europeni se concentrează pe sortimente speciale, de calitate și durabile.

O altă tendință de creștere în Europa este pentru produsele multiculturale. Motivele includ: creșterea populației multiculturale și faptul că europenii călătoresc din ce în ce mai mult către destinații exotice. În concluzie, cererea de condimente și ierburi folosite în bucătăria exotică este, de asemenea, în creștere.

În acest moment următoarele condimente sunt deosebit de populare în Europa:

  • Din China (piper, ghimbir, anason);
  • Din India (curry, chilies, cardamom);
  • Din Thailanda (scorțișoară de cassia, cuișoare, nucșoară);
  • Din Vietnam (ghimbir, ardei iute, fenicul, piper).

Producătorii de alimente mai mici, comercianții cu amănuntul și brandurile specializate în alimentația tradițională cunosc și ele o creștere puternică pe piața produselor alimentare. Cu toate acestea, comercianții cu amănuntul și companiile multinaționale sunt tot mai active și pe această piață, urmând tendințele.

Condimentele și mirodeniile sunt folosite în principal:

  • Pentru a îmbunătăți culoarea (de exemplu: turmeric);
  • Pentru a îmbunătăți aroma (de exemplu: scorțișoară, cuișoare, piper, ghimbir);
  • Acționează ca antioxidanți;
  • Acționează ca și compuși antimicrobieni;
  • Îmbunătățesc termenului de valabilitate a alimentelor (agenți de conservare);
  • Reduc riscului de a dezvolta boli non-transmisibile, incluzând obezitatea, diabetul, bolile cardiace și cancerele.

Atât condimentele cât și mirodeniile sunt ingrediente culinare esențiale, sunt vitale pentru dieta zilnică și trebuie să le încorporăm în mesele noastre zilnice.

Vă invităm să consultați lista noastră de condimente, mirodenii și ierburi aici!